Kwetsbaarheden verholpen in qemu-kvm
(NCSC-2017-1032)

low Kans high Schade
Versie 1.01
Publicatiedatum: 7 december 2017
Er zijn kwetsbaarheden verholpen in qemu-kvm.

Update

De ontwikkelaars van CentOS hebben updates beschikbaar gesteld voor CentOS 7 om de kwetsbaarheden met kenmerk CVE-2017-14167 en CVE-2017-15289
te verhelpen. Zie "Mogelijke oplossingen" voor meer informatie.

Gevolgen

Een kwaadwillende kan de kwetsbaarheden mogelijk misbruiken om willekeurige code uit te voeren onder root-rechten en of een Denial-of-Service te veroorzaken. Een van de kwetsbaarheden staat toe dat er vanuit een qemu-kvm guest een Denial-of-Service op de host kan worden uitgevoerd.

Beschrijving

-CVE-2017-11334
Er bevindt zich een kwetsbaarheid in de address_space_write_continue-functie in exec.c in qemu-kvm. Hierdoor is het mogelijk voor een lokale kwaadwillende in een Guest OS om een Denial-of-Service-aanval uit te voeren. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de qemu_map_ram_ptr-functie om toegang te verkrijgen tot de quest-ram-block-area.

-CVE-2017-14167
Een kwetsbaarheid in qemu-kvm stelt een lokale kwaadwillende in staat om willekeurige code uit te voeren via een speciaal geprepareerde multiboot header adressen.

-CVE-2017-15289
Door een kwetsbaarheid in de mode4and5() functie in hw/display/cirrus_vga.c kan een lokale kwaadwillende vanuit het gast-systeem een Denial-of-Service veroorzaken op de host.

Mogelijke oplossingen

CentOS

CentOS heeft updates beschikbaar gesteld voor CentOS 7 om de kwetsbaarheden te verhelpen. U kunt deze updates installeren met behulp van het commando 'yum'. Voor meer informatie en een eventueel handmatige installatie, zie:
https://lists.centos.org/pipermail/centos-announce/2017-December/022679.html

Vrijwaringsverklaring

Door gebruik van deze security advisory gaat u akkoord met de navolgende voorwaarden. Ondanks dat het NCSC de grootst mogelijke zorg heeft betracht bij de samenstelling van dit beveiligingsadvies, kan het NCSC niet instaan voor de volledigheid, juistheid of (voortdurende) actualiteit van dit beveiligingsadvies. De informatie in dit beveiligingsadvies is uitsluitend bedoeld als algemene informatie voor professionele partijen. Aan de informatie in dit beveiligingsadvies kunnen geen rechten worden ontleend. Het NCSC en de Staat zijn niet aansprakelijk voor enige schade ten gevolge van het gebruik of de onmogelijkheid van het gebruik van dit beveiligingsadvies, waaronder begrepen schade ten gevolge van de onjuistheid of onvolledigheid van de informatie in dit beveiligingsadvies. Op dit beveiligingsadvies is Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen in verband met en/of voortvloeiend uit dit beveiligingsadvies zullen worden voorgelegd aan de exclusief bevoegde rechter te Den Haag. Deze rechtskeuze geldt tevens voor de voorzieningenrechter in kort geding.

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.