Kwetsbaarheid ontdekt in Oracle VirtualBox
(NCSC-2018-1033)

medium Kans high Schade
Publicatiedatum: 26 november 2018
Gerelateerde CVE's
Geen gerelateerde CVE id's gevonden.

Beschrijving

Er zijn details gepubliceerd over een kwetsbaarheid in Oracle VirtualBox. De kwetsbaarheid kan worden misbruikt om vanuit een gastsysteem willekeurige code uit te voeren op het hostsysteem. Om de kwetsbaarheid te kunnen misbruiken moet een kwaadwillende beschikken over root-rechten op een gastsysteem. De publicatie is zeer uitgebreid en bevat informatie over de kwetsbaarheid, het omzeilen van ASLR en DEP en een voorbeeld van shellcode die een terminal start op de host. Een demonstratievideo met de werking van een exploit voor deze kwetsbaarheid is gepubliceerd op Vimeo:
https://vimeo.com/299325088
Details over de kwetsbaarheid zijn gepubliceerd op:
https://github.com/MorteNoir1/virtualbox_e1000_0day

Mogelijke oplossingen

Oracle heeft nog geen informatie over deze kwetsbaarheid of een oplossing gepubliceerd. Desalniettemin is het doorgaans verstandig om de laatste versie van software te draaien. Volgens de publicatie van de kwetsbaarheid zou VirtualBox tot en met versie 5.2.20 kwetsbaar zijn. Versie 5.2.22 van Oracle VirtualBox is inmiddels beschikbaar:
https://www.virtualbox.org/wiki/Changelog

OpenSUSE

De ontwikkelaars van OpenSUSE hebben updates beschikbaar gesteld voor versie 5.2.20 van VirtualBox op OpenSUSE Leap 42.3 en Leap 15.0. U kunt deze aangepaste packages installeren door gebruik te maken van 'zypper'. U kunt ook gebruik maken van YAST of de updates handmatig downloaden van de OpenSUSE downloadserver (download.opensuse.org). Voor meer informatie, zie:
https://lists.opensuse.org/opensuse-security-announce/2018-11/msg00041.html

Vrijwaringsverklaring

Door gebruik van deze security advisory gaat u akkoord met de navolgende voorwaarden. Ondanks dat het NCSC de grootst mogelijke zorg heeft betracht bij de samenstelling van dit beveiligingsadvies, kan het NCSC niet instaan voor de volledigheid, juistheid of (voortdurende) actualiteit van dit beveiligingsadvies. De informatie in dit beveiligingsadvies is uitsluitend bedoeld als algemene informatie voor professionele partijen. Aan de informatie in dit beveiligingsadvies kunnen geen rechten worden ontleend. Het NCSC en de Staat zijn niet aansprakelijk voor enige schade ten gevolge van het gebruik of de onmogelijkheid van het gebruik van dit beveiligingsadvies, waaronder begrepen schade ten gevolge van de onjuistheid of onvolledigheid van de informatie in dit beveiligingsadvies. Op dit beveiligingsadvies is Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen in verband met en/of voortvloeiend uit dit beveiligingsadvies zullen worden voorgelegd aan de exclusief bevoegde rechter te Den Haag. Deze rechtskeuze geldt tevens voor de voorzieningenrechter in kort geding.

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.