Kwetsbaarheid verholpen in Electron-framework
(NCSC-2018-0086)

high Kans medium Schade
Versie 1.01
Publicatiedatum: 26 januari 2018
Gerelateerde CVE's

Beschrijving

Er is een kwetsbaarheid verholpen in Electron. Dit is een framework waarmee desktop-applicaties worden ontwikkeld die gebruik maken van webtechnologieën zoals JavaScript, HTML en CSS. Voorbeeldapplicaties die van dit framework gebruik maken zijn Skype en Signal Desktop. Een kwaadwillende op afstand kan de kwetsbaarheid mogelijk misbruiken om willekeurige code uit te voeren onder de rechten van een gebruiker. De kwetsbaarheid bevindt zich in de wijze waarop een Windows-app (die gebruik maakt van het Electron-framework) omgaat met links, wanneer deze app als default protocol handler staat ingesteld. Een kwaadwillende kan extra opdrachten meegegeven aan een link die gebruik maakt van een protocol handler (bijvoorbeeld myapp://). Om de kwetsbaarheid te misbruiken moet een gebruiker op de malafide link klikken. De kwetsbaarheid is relatief eenvoudig te misbruiken middels een link zoals: "myapp://?--no-sandbox --gpu-launcher=cmd.exe /c start calc"

Mogelijke oplossingen

De ontwikkelaars van Electron hebben een nieuwe versie van het framework vrijgegeven om de kwetsbaarheid te verhelpen. Ook is er een workaround beschikbaar. Voor meer informatie, zie:
https://electronjs.org/blog/protocol-handler-fix

Microsoft

Microsoft heeft in de laatste versie van Skype de beschreven kwetsbaarheid verholpen. We raden u aan om de meest recente versie te installeren. Meer informatie over handmatige installatie vindt u op:
https://www.skype.com/en/get-skype/

Vrijwaringsverklaring

Door gebruik van deze security advisory gaat u akkoord met de navolgende voorwaarden. Ondanks dat het NCSC de grootst mogelijke zorg heeft betracht bij de samenstelling van dit beveiligingsadvies, kan het NCSC niet instaan voor de volledigheid, juistheid of (voortdurende) actualiteit van dit beveiligingsadvies. De informatie in dit beveiligingsadvies is uitsluitend bedoeld als algemene informatie voor professionele partijen. Aan de informatie in dit beveiligingsadvies kunnen geen rechten worden ontleend. Het NCSC en de Staat zijn niet aansprakelijk voor enige schade ten gevolge van het gebruik of de onmogelijkheid van het gebruik van dit beveiligingsadvies, waaronder begrepen schade ten gevolge van de onjuistheid of onvolledigheid van de informatie in dit beveiligingsadvies. Op dit beveiligingsadvies is Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen in verband met en/of voortvloeiend uit dit beveiligingsadvies zullen worden voorgelegd aan de exclusief bevoegde rechter te Den Haag. Deze rechtskeuze geldt tevens voor de voorzieningenrechter in kort geding.

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.