Kwetsbaarheid verholpen in SwiftMailer
(NCSC-2017-0005)

high Kans medium Schade
Versie 1.01
Publicatiedatum: 23 januari 2017
Gerelateerde CVE's
Er is een kwetsbaarheid verholpen in SwiftMailer. Dit is een programmabibliotheek die wordt gebruikt voor e-mailfunctionaliteit op websites.

Update

Debian heeft updates uitgebracht die de kwetsbaarheid verhelpen. Zie "Mogelijke oplossingen" voor meer informatie.

Versie

SwiftMailer < 5.4.5 TYPO3 <6.2.30, <7.6.15 of <8.5.1

Gevolgen

Een kwaadwillende kan de kwetsbaarheid mogelijk misbruiken om willekeurige code uit te voeren onder de rechten van de webserver.

Beschrijving

-CVE-2016-10074
Er bevindt zich een kwetsbaarheid in SwiftMailer. Deze e-mail-codebibliotheek wordt gebruikt in een diverse open-source projecten, zoals:
Yii2, Laravel, Symfony en meer. Om deze kwetsbaarheid te misbruiken kunnen diverse componenten op een website worden gebruikt, bijvoorbeeld contact/feedback-formulieren, registratie-formulieren en wachtwoordreset-emailberichten. De voorwaarde is wel dat zij gebruik maken van deze codebibliotheek. Misbruik kan leiden tot de uitvoering van willekeurige code onder de rechten van de webserver. Deze kwetsbaarheid is gerelateerd aan de kwetsbaarheid in PHPMailer zoals beschreven in het NCSC beveiligingsadvies met ID NCSC-2016-1151. Er is Proof-of-Concept-code (PoC) en exploit-code publiek beschikbaar voor deze kwetsbaarheid. Meer informatie:
https://legalhackers.com/advisories/SwiftMailer-Exploit-Remote-Code-Exec-CVE-2016-10074-Vuln.html

Mogelijke oplossingen

De ontwikkelaars van SwiftMailer hebben een update voor SwiftMailer beschikbaar gesteld om de kwetsbaarheid te verhelpen. U kunt de meest recente versie downloaden via onderstaande url:
http://swiftmailer.org/

Debian

Debian heeft updates beschikbaar gesteld voor Debian 8.0 (Jessie) om de kwetsbaarheden te verhelpen. U kunt de aangepaste packages installeren door gebruik te maken van 'apt-get update' en 'apt-get upgrade'. Meer informatie kunt u vinden op onderstaande pagina:
https://www.debian.org/security/2017/dsa-3769

TYPO3

De ontwikkelaars van TYPO3 hebben updates beschikbaar gesteld voor TYPO3 om de kwetsbare versie van SwiftMailer in TYPO3 te updaten. Meer informatie over deze update kunt u vinden in het beveiligingsadvies van TYPO3:
https://typo3.org/teams/security/security-bulletins/typo3-core/typo3-core-sa-2017-001/

Vrijwaringsverklaring

Door gebruik van deze security advisory gaat u akkoord met de navolgende voorwaarden. Ondanks dat het NCSC de grootst mogelijke zorg heeft betracht bij de samenstelling van dit beveiligingsadvies, kan het NCSC niet instaan voor de volledigheid, juistheid of (voortdurende) actualiteit van dit beveiligingsadvies. De informatie in dit beveiligingsadvies is uitsluitend bedoeld als algemene informatie voor professionele partijen. Aan de informatie in dit beveiligingsadvies kunnen geen rechten worden ontleend. Het NCSC en de Staat zijn niet aansprakelijk voor enige schade ten gevolge van het gebruik of de onmogelijkheid van het gebruik van dit beveiligingsadvies, waaronder begrepen schade ten gevolge van de onjuistheid of onvolledigheid van de informatie in dit beveiligingsadvies. Op dit beveiligingsadvies is Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen in verband met en/of voortvloeiend uit dit beveiligingsadvies zullen worden voorgelegd aan de exclusief bevoegde rechter te Den Haag. Deze rechtskeuze geldt tevens voor de voorzieningenrechter in kort geding.

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.